Kysané zelí je známý všelék na cokoliv zlého

Bílé zelí pěstuje spousta lidí na vlastní zahrádce. Není se čemu divit. Má vynikající chuť a stává se nedílnou součástí mnohých pokrmů. Hodně z Vás si však neuvědomuje, že kysané zelí je také velkým přínosem pro lidské tělo, třeba jako známá rostlina Echinacea.

Už naše babičky si na vlastní kůži vyzkoušely, v čem zelí vyniká, a proto bylo skladováno ve velkých sudech jako zásoba na horší časy. A jaké jsou jeho léčivé účinky?

Přínos kysaného zelí pro lidský organismus

Kysané zelí v první řadě zlepšuje zažívání, takže pokud máte špatné trávení, dopřejte si ho plnými doušky. Poměrně rychle zatočí i se zácpou, bolestí hlavy nebo celkově nadýmáním. Příznivě prospívá střevní flóře a obnovuje v zažívacím traktu ty správné bakterie. Účinky lze očekávat do několika týdnů.

A víte vůbec, co všechno obsahuje kysané zelí? Je to přemíra nejrůznějších vitamínů, mezi které se řadí vitamín C, vitamín E, vitamín D a v neposlední řadě také vitamín K. I díky tomu zelí kladně působí například na kvalitu cév, kloubů a zubů. Pozitivním způsobem ovlivňuje myšlení a samotnou funkci mozku.

Kysané zelí má co nabídnout

Když se rozhodnete pravidelně konzumovat kysané zelí, podlehnete nejenom jeho úžasné chuti, ale také zlepšíte kvalitu své kůže. Ano, i v těchto směrech tato přírodní pochutina přináší kladná ovace. Ve výčtu pozitiv by šlo ještě pokračovat. Vedle zdravé kůže budete mít i zdravé oči, zlepší se Vám nálada, odbouráte nežádoucí stres a dodáte svému tělu přemíru energie. K tomu přispívá vyšší hladina železa a červených krvinek.

Zelí je ideální volbou v okamžiku, kdy se snažíte hubnout. Shazování kil jeho konzumací rozhodně posílíte a urychlíte. S kysaným zelím se zbavíte nežádoucích zánětů a jeho účinky lze vnímat také jako prevenci rakoviny. U žen dokonce snižuje riziko rakoviny prsu.

Tak neváhejte a zakomponujte kysané zelí do svého pravidelného a oblíbeného jídelníčku.

Publikováno: 13. 09. 2020

Kategorie: Zdraví

Autor: KaterinaCajthamlova

Tagy: energie | konzumace zelí | kysané zelí | zelí