Cholesterol se může stát poměrně nenápadným zabijákem

Ne nadarmo se říká, že cholesterol je tichý zabiják. Jeho větší zastoupení v těle člověka je jednoduše nežádoucí, o tom není žádných pochyb. Z části je jeho množství způsobeno generačně, z té druhé zase vlivem špatného stravování. Právě proto byste měli zapomenout na přejídání a zaměřit se na konzumaci těch správných pochutin.

Není cholesterol jako cholesterol

Upřesnit bychom měli také to, že existují dva typy cholesterolů. Jeden je ten bezpečný označovaný jako HDL, který má spíše ochrannou funkci. Ne nadarmo je označován jako „dobrý“. A potom je tu ten druhý známý pod zkratkou LDL, a právě ten je „špatný“. Jeho vyšší hodnoty se negativně promítají do kardiovaskulárního systému a jeho funkčnosti. V České republice je spousta lidí trpících jeho zvýšenou hodnotou. Ta je zdraví nebezpečná.

Jestliže chcete vědět, jak vysoký máte cholesterol, musíte si nechat udělat odběr krve a ty správné testy.

Potraviny snižující hladinu cholesterolu

Pakliže je Váš cholesterol vyšší, potom byste se měli zaměřit na úpravu jídelníčku. Existuje hned několik pokrmů, které kladně přispívají ke snižování hladiny cholesterolu. Jsou to například tučné ryby. Typickým příkladem je také losos. Každý den si můžete dopřávat ovesné vločky. Pokud chcete zatočit s vysokými hodnotami cholesterolu, měli byste do každodenního jídelníčku zahrnout i odpovídající množství ořechů. To by mělo být však přiměřené, protože na druhou stranu obsahují poměrně dost kalorií.

Cholesterol v krvi můžete snížit i za pomoci luštěnin, konkrétně fazolí. Hodně oblíbený je také špenát. A to z toho důvodu, že má v sobě dostatek luteinu. Právě ten zmírňuje usazování cholesterolu v krvi a zabraňuje ucpávání cév. Jestliže patříte k milovníkům exotického ovoce, pak můžete LDL cholesterol snížit například za pomoci avokáda. To má ještě jednu přidanou hodnotu, a tou je zvyšování hodnot HDL. Takže taková komplexní prevence.

Pokud máte problémy s cholesterolem, pak rozhodně neotálejte s jeho léčbou a se snižováním negativních hodnot.

Publikováno: 17. 09. 2020

Kategorie: Nemoci

Autor: KaterinaCajthamlova

Tagy: cholesterol | HDL cholesterol | hladina cholesterolu | LDL cholesterol